Udvalgsberetning

Udvalgsberetning

Børne/unge svømmeudvalget

Generalforsamling Gudhjem Idrætsforening 14. marts 2019


I svømmeskolen er vi pt. 4 instruktører og 5-6 hjælpeinstruktører. Desværre sprang en del af de hjælpetrænere, som vi havde på uddannelse i starten af 2018, fra inden sæsonstart.
Til gengæld er nogle af vores hjælpetrænere fungerende som trænere for deres egne hold. Og det klarer de rigtig fint.
Lært af erfaring skal vi have fat i nye hjælpetrænere, når de er noget yngre. 4 af vores nuværende hjælpeinstruktører går pt. i 8.-9. klasse, og såvel svømmeholdenes tidspunkter som øvrige fritidsjob er en udfordring for at holde på de unge.
Vi har derfor også Olivia og William (5.-6. klasse) som hjælpetrænere – og flere af deres jævnaldrende, er pt. interesserede i at blive hjælpetrænere. Vi skal blot have dem sendt af sted på uddannelse ☺

I svømmeskolen er vi også pt. ca. 125 børn og unge, som fordeler sig på vores svømmeskolehold, konkurrencehold og nyetablerede Havfrue-hold.
Svømmeskolen, som omfatter Miniplask (for de mindste; mor/far med i vandet), Svøm 1, Svøm2 og Svøm 3, blev i denne sæson fuldt ud omfattet af det svømmeskolekoncept, som vi indledte med DGI i sidste sæson.
Internt er vi endnu ikke 100% fortrolige med konceptet,  men det kommer stille og roligt. For nogle trænere/hjælpetrænere er konceptet nyt at bruge – men erfaringen viser, at allerede i anden sæson har man det bedre kørt ind i sin undervisning. Det er tydeligt at se på de enkelte hold, hvilke børn, der i sidste sæson var en del af konceptet på Miniplask og Svøm 1. De er langt mere fortrolige med vandet, end de øvrige børn.
Særligt vil jeg pointere vores Miniplaskhold, som endda i denne sæson er udvidet til 3 hold, hvor børnene gennemgår en utrolig udvikling – fra usikkert at komme i vandet, til eksempelvis at hoppe fra 3 m vippen og svømme selv, allerede inden sæsonen er slut og det sidste mærke modtaget!

Vi stod i september med nogle små hold – og med en del interessante havfruedragter… Der blev derfor efter Efterårsferien etableret et Havfruehold, som hurtigt blev fyldt med 12 piger i forskellige aldre. De øver at svømme med finner og hale, dykker, de hører havfrue-musik og har undervandslys til træning. De hygger sig!
Efter nytår – med faldende tilmelding (det kommer jeg tilbage til) – lavede vi lidt ændringer igen og fik plads til endnu et Havfrue-hold. Interessen er stor, men tidspunktet er lidt en udfordring. Det må vi se mere på til næste sæson, hvor der fra trænerens side også er interesse for deltagelse på Havfrue-underviser-kursus.
Vi afslutter i hvert fald en fantastisk Havfruesæson med overnatning, hygge og opvisning for forældrene sidst i april måned.

I Efteråret forsøgte vi os også med at stable et Familiehold på benene om lørdagen. Idéen var, at familien sammen tog af sted til aktiviteter i svømmehallen, og at der ville være lidt for de voksne, lidt for børnene og tid til fælles leg. Og måske kunne vi hente flere ind på eksisterende hold, såvel svømme- som fitnesshold.
Der var kun en enkelt familie tilmeldt på forhånd. Vi besluttede derfor hurtigt, at aktiviteten kun blev tilbudt hver anden lørdag, med information via Facebook osv. Og med en fordelagtig pris, som skal betales ved indgang.
Tilslutningen har varieret – men hvor der både har været kun 1 familie har vi også haft over 20 voksne og børn i vandet. Især aktiviteter på Aqua Fit måtterne – på tværs af alder – har været en aktivitet, der også har fået rørt lattermusklerne.

Hertil kan nævnes at vi pt. har søgt om at få tildelt et Mini-vandpolo sæt, som både vil kunne bruges på et modstykke til Havfrueholdet, men i høj grad også til Familieholdet. Vi håber at komme i betragtning til dette sæt.

Konkurrenceholdet har fået Morten som træner, og han er kommet med rigtig meget erfaring som allerede har vist sig i de unges præstationer. Morten har også en del visioner for konkurrenceholdet, som vi stille og roligt satser på at få sat i gang.
Pt. er der fra bestyrelsens side taget kontakt til Rønne Svømmeklub i håb om, at vi dér kan få nogle første erfaringer omkring deltagelse i svømmestævner.

Vi har ikke afholdt nogen arrangementer i den seneste sæson. Vores mærketagning i foråret 2018 blev 10 minutter før afholdelse afbrudt af et brudt vandrør ☹ Så vi måtte sende børnene hjem igen, og holde mærketagning på et mindre niveau.
Vi håber dog, at kunne få arrangementet afholdt igen i april i år – det plejer at være en stor succes med stor opbakning fra forældre og øvrige aktive i GIF.

I oktober var vi 3 instruktører og 3 hjælpetrænere i Esbjerg til DGI og DSU’s Inspirationsweekend.
Vi blev godt fyldt op med inspiration på de mange workshops.
I Januar var Carina og Heidi i Nyborg til et årligt opsummeringsmøde omkring svømmeskolekonceptet. Her var mange andre svømmeklubber repræsenteret, og idéer, ris og ros blev udvekslet. Vi fik ligeledes yderligere introduceret minsvoemmebog.dk, som er en portal der knytter sig til konceptet og vores mærkebog. I samspil med medlemsinformationerne fra Conventus, kan fremmøde og mærker registreres via tablet eller telefon. Vi bøvler pt. en smule med løsningen pga. GIFs opdeling af henholdsvis efterårs- og forårssæson. Løsning er undervejs, og vi skal have introduceret det til trænere og hjælpetrænere.
Vi har desuden mødtes med DGIs svømmeskole-koncept-folk 3 gange i sæsonen, for løbende at klæde trænerne på omkring konceptet – og for at tage spørgsmål m.m. undervejs.

Vi benytter fortsat GIFs Facebook-side til at informere om arrangementer og vores dagligdag til træning i svømmeskolen. Instruktørerne har fået adgang til at lægge beskeder og billeder på siden.

Jeg lovede tidligere at vende tilbage til en problematik omkring manglende tilmelding efter nytår. Vi oplevede desværre frafald på flere børnehold efter juleferien. Nogle få er kommet til i løbet af februar og indtil nu. Situationen er ærgerlig, set i forhold til svømmeskolekonceptet, hvor ét trin svarer til en hel sæson. Desværre kan vi ikke komme i kontakt med dem der er faldet fra – det havde været rart med en tilbagemelding, og om det skyldes forhold vi kan ændre på.
Et tiltag er fra bestyrelsens side, at vi fra kommende sæson kun har tilmelding én gang om året – så man forpligter sig fra september til april. Dette vil endvidere muligvis løse problemet omkring minsvoemmebog.dk.

 

Vi håber, vi at kan fastholde de instruktører og de fleste hjælpeinstruktører, vi har nu, til næste sæson - det er en skøn flok – alle med hver sine kvaliteter ;)
Lad os fortsat udvikle os og arbejde på, at vi kan tilbyde børn og voksne, som ønsker at lære at svømme, en forening med glade instruktører -og  hvor der er plads til både seriøse samt tossede spring og vandaktiviteter!

 

Carina Kofod Bech og Heidi Marker